19th Ave New York, NY 95822, USA

Rijbewijs bijna klaar

Hallo Nederland en omstreken,

Eind juli heb ik mijn Surinaams rijbewijs aangevraagd. Het aanvragen is een hele happening, ik kreeg een lijstje waarop alle benodigdheden stonden. Het begint met een verklaring van echtheid van je huidige rijbewijs. Omdat mijn NL rijbewijs sinds april jl. was verlopen ben ik in het bezit van een Duits rijbewijs. Voor de verklaring neem ik contact op met de Honorair Consul Duitsland, de nodige kopieën kan ik per e-mail naar hem toesturen, een dag later ligt mijn verklaring van echtheid klaar. Met de chauffeur van de ambassade ga ik op pad. Ik begin met het laten maken van pasfoto’s. Op de foto mag je niet lachen en mijn oorringen waren te groot, die moest ik eruit halen. Dan zit je helemaal klaar blijken een paar haren niet mee te werken, die hingen op mijn wenkbrauwen wat dus niet mag want je wenkbrauwen moeten zichtbaar zijn. Die dingen zie je toch al zo goed bij mij. Zonder spiegel duw ik die paar haren de goede kant op en heb niet in de gaten dat ergens aan de achterkant de boel ook niet goed zit omdat ik tijdens het wachten met mijn hand eraan had gezeten. Je kent dat wel, friemelen aan je haar wat veel vrouwen doen. Eindelijk kon de foto gemaakt worden. Ik ben in een fotoshop maar fotoshoppen kennen ze niet, best jammer want ik doe het niet goed op foto’s. Ik krijg 8 pasfoto’s en moet daarvoor ongeveer € 3,50 voor betalen.

Om in aanmerking te komen voor een rijbewijs is een goedkeuring van een (huis)arts nodig, gelukkig kon ik zonder afspraak plaatsnemen in de wachtkamer. Na een paar minuten wachten werd mijn naam geroepen, ik loop naar de arts toe in het piepkleine kamertje, gelukkig mocht ik daar gelijk weer uit want ik moest een ogentest ondergaan. Een stukje verder in de gang is rechts een nis waar ik plaats moet nemen, de kaart met symbolen in de vorm van de letter C staat tegenover mij op een kast in een gelijksoortig nisje. De arts heeft een pen in haar hand en tikt ermee op een symbool, ik moet aangeven waar de opening zich bevindt. Links, rechts, onder of boven, de symbolen worden steeds kleiner en tijdens het testen lopen artsen door je beeld. Een lamp hangt er niet en het verschil tussen rechts en links is niet mijn sterke kant. Het blijkt allemaal niet zo spannend want ik ben goedgekeurd. Bij de assistent betaal ik ongeveer € 18,00. De verklaring van echtheid gaan we afhalen, hiervoor moet ik € 20,00 betalen, niet in SRD maar in echte euro. We gaan daarna op weg om leges te betalen, dus weer naar een andere locatie. Bij het loket betaal ik ongeveer € 5,85 om vervolgens terug naar de ambassade te gaan. De plakzegel, een fiscaal plakplaatje, had ik al overgenomen van een collega, deze kost ongeveer € 0,30. Het setje benodigdheden is compleet en wordt opgestuurd naar Protocol en dan begint het wachten. De spullen voor het maken van een rijbewijs waren een tijd niet op voorraad waardoor een achterstand is. Het maakt verder niet uit want ik heb een internationaal rijbewijs en een maand geleden zat ik toch zonder auto. Gisteren kwam dan eindelijk mijn rijbewijs terug van Protocol, deze moest ik voorzien van een handtekening waarna het weer teruggestuurd moet worden naar Protocol om een plastic hoesje erom te doen, hiervoor betaal je ongeveer € 1,75. Het echt in ontvangst nemen van mijn rijbewijs kan nu niet meer heel lang duren of die plastic hoesjes moeten op zijn.

Het aanvragen van internet ging stukken sneller, sneller zelfs dan de download welke je hier kunt kiezen. Donderdag 17 augustus aangevraagd en een dag later hadden we internet. We hebben gekozen voor het gouden pakket, wel 6MB download waar je per maand ongeveer € 37,50 moet neertellen. Na een Speedtest te hebben gedaan merkte ik dat we een snelheid van 2MB hadden, dat is de snelheid van het goedkopere pakket. Ik heb een klacht ingediend. In plaats van een aansluiting op het gouden pakket waren wij aangesloten op het bronzen pakket van 2MB. Om het gefixt te krijgen moest ik langs komen met een kopie van mijn contract en een kopie van mijn legitimatie. Dat laatste is geen probleem maar een contract heb ik nooit gekregen. Eigenlijk had ik helemaal geen zin om langs te gaan en dat heb ik netjes uitgelegd aan de telefoon. Alsof je niets beters te doen hebt. Thuis gekomen heb ik Jan gezegd om het maar zo te laten want al dat gedoe wat je moet doen. Gisteren werd ik gebeld door de provider, onze aansluiting was nu goed of we dat wilde testen. Ik Jan gebeld en uitleg gegeven wat hij moest doen. Na een half uurtje krijg ik de testresultaten door, een download van 8MB. Omdat Jan niet zo handig is met het digitale gebeuren twijfel ik dan ook of hij het wel goed gedaan heeft. Thuis gekomen uit mijn werk start ik de Speedtest, we hebben inderdaad een snelheid van 8MB, joepieeeee!!

Nu nog een stratenmaker vinden zodat we dan eindelijk ons zwembad kunnen opzetten. Met een beetje geluk komt er straks iemand langs, of niet want zo gaat dat in Suriname 🤣

Groetjes vanuit Paramaribo!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.