19th Ave New York, NY 95822, USA

Quality Time

Hallo Nederland en omstreken,

Hoe gaat ie? Hier alles zijn gangetje.

Wat hebben Jan en ik uitgekeken naar onze vakantie. Niet alleen om vakantie te hebben maar ook omdat JantjeSamanthaJoey en Davey hierheen kwamen. De tickets waren in december al geboekt en vanaf dat moment tel je de dagen af. Eindelijk breekt dan de dag aan om ze op te halen bij het vliegveld, de dag waarvan je ook weet dat het gedaan is met de rust. Twee volwassenen en twee kinderen in je huis erbij is een gezellige drukte. Vooraf plannen maken hadden wij niet gedaan omdat het niet heel makkelijk is met kleintjes iets te plannen. Per dag werd bekeken wat te doen en, niet minder belangrijk, waar en wat te eten. Alleen de Sunset en Dolphin tour moest vooraf gereserveerd worden. Deze opzet is ons goed bevallen moet ik zeggen.

Jan en ik zijn 18 februari met een taxibusje naar het vliegveld gedaan om de familie op te halen. Je ziet op je Appie dat het vliegtuig geland is en dan begint het wachten, het wachten en het wachten. Waar blijven ze dan? Jantje belt via WhatsApp………hebben wij een visum nodig? Ja Kleine, die hebben jullie nodig, dat heb ik je nog via de App gestuurd, als bewijs stuur ik dat bericht nog maar even door. Het visum kan alleen betaald worden in Euro’s of in US Dollars, de pinautomaat welke naast de visumbalie staat spuugt alleen Surinaamse Dollars, ook zo handig. De kosten bedragen € 120,00 euro, daar staan ze dan met € 105,00 euro op zak. Gelukkig kon Jantje met een beveiliger bij ons geld halen om zo toch de visums te kunnen betalen. Het restant van € 15,00 kon dan wel in Surinaamse Dollars betaald worden want ook wij hadden geen Euro’s en Amerikaanse Dollars. Dan komen ze eindelijk met zijn vieren door de deur. Met het taxibusje gaan wij op weg naar huis. De rit duurt iets meer dan een uur, de af te leggen kilometers bedraagt ongeveer 45. Zo heb je gelijk een idee hoe snel er kan worden gereden in Suriname. Eindelijk thuis gearriveerd, de koffiemachine gaat aan, de spullen gaan richting slaapkamers. Na de rondleiding ploffen wij neer op het terras met koffie en gebak, de vakantie is begonnen!

Hermitage Mall
Paramaribo heeft dan wel een centrum maar echt bijzondere winkels heb je daar niet. Wij bezoeken de Hermitage Mall, een overdekt winkelcentrum in het zuiden van Paramaribo. Het winkelcentrum is niet al te groot, je hebt er winkels van bekende merken zoals Adidas, Mango en Birkenstock waar je meer betaald dan in Nederland. Ook wat lokale bedrijven tref je aan zoals schoenwinkels Steps en Footcandy en drogisterij DIO. Het blijft dan ook bij kijken, kijken en niet kopen.

Peperpot
Natuur Park Peperpot is, het 26 hectare groot natuurgebied, dat ondersteund wordt door het Wereld Natuur Fonds, is geweldig voor de natuurliefhebbers. Je kunt hier veel vogels spotten, er komen zo’n 250 vogelsoorten voor. Ook veel ander soortige dieren kun je aantreffen zoals slangen en met een beetje geluk zie je de aapjes van boom naar boom springen. Plantage Peperpot is een oude koffie- en cacaoplantage, en een van de oudste plantages uit de Surinaamse geschiedenis. Peperpot ligt net als de meeste plantages in Commewijne en is te bereiken met kleine korjaaltjes maar ook via de in 2000 geopende Wijdenboschbrug. Wij hebben gekozen voor het simpele wandelpad van 3.2 km heen en 3.2 km terug. Gelukkig hoef je niet tot het einde te lopen want met kleine kinderen erbij weet je niet hoe ver je komt. Het is schitterend en wij hebben geluk, heel veel aapjes gezien.

Fort Nieuw-Amsterdam 
Een voormalig Nederlands fort bij Nieuw-Amsterdam in Suriname. Het fort ligt aan de rechteroever van de Surinamerivier waar deze met de Commewijnerivier samenvloeit. Het fort ligt op een zeer strategisch punt van waaruit beide rivieren verdedigd kunnen worden. Samen met andere forten diende het als verdedigingslijn tegen binnenvallende vijandelijke vloten. De sterkte werd in 1799 door de Engelsen veroverd en bleef, net als de rest van Nederlands-Guiana, met een kleine onderbreking tot 1816 onder Engels gezag. In 1907 verloor de sterkte de functie van verdedigingswerk. Het bestuurscentrum van het district Crommewijne werd er toen in gevestigd. In 1943 werd de Nieuw Amsterdam, exclusief het fort, tot dorpsgemeente verklaard. Het fort heeft van 1863 – 1967 als strafgevangenis gediend.

Sunset en Dolphins trip
Tijdens een drie uur durende trip onder het genot van een hapje en een drankje heerlijk uitwaaien en genieten van de magie van een ontmoeting met dolfijnen. Nadat we de dolfijnen uitgebreid hebben gezien varen we langzaam naar plantage Johan en Margaretha, terwijl papagaaien overvliegen en sabaku’s (reigers) ons vanuit de mangroven in de gaten houden. Op een houten terras aan de rivier genieten wij van lokale snacks en ervaren we van de rustige atmosfeer, waar aan het einde van de werkdag de lokale bewoners ook een beetje komen ontspannen. Het lijkt hier alsof de tijd heeft stilgestaan. Op de terugweg is het genieten van de ondergaande zon.

Binnenspeeltuin
In Suriname verwacht je het niet, een binnenspeeltuin. De speeltuin is gevestigd in Alegria waar je naast spelen ook kunt genieten van diverse fastfood maaltijden en schepijs in diverse smaken. De speeltuin heeft een ballenbak, een paar glijbaantjes en een paar apparaten waar je geld in moet doen om die dingen te laten bewegen. De speeltuin was niet heel bijzonder maar Joey heeft genoten en daar deden wij het voor.

Vlindertuin
In Lelydorp heb je de eerste vlinderkwekerij (Butterfly farm) van Suriname, tevens één van de grootste van Zuid-Amerika. Hier worden meer dan 20 verschillende soorten vlinders gekweekt, voornamelijk bestemd voor export naar buitenlandse vlindertuinen. Het hele proces van eitje naar pop tot vlinder is te aanschouwen en wordt tijdens een educatieve rondleiding met veel liefde door de werknemers uitgelegd. De mogelijkheid bestaat om in de kassen tussen de uitgekomen fladderende vlinders te lopen. Ook schildpadden en slangen zijn hier te bewonderen. Naast vlinders kan men ook het insectenmuseum bezichtigen en genieten van het panorama van de Surinaamse natuur in de Panormahal. Dit is een uniek cirkelvormig kunstwerk van 3 meter hoog, 40 meter lang met een diameter van 14 meter. Verder is er een vlindertuin aangelegd, compleet met idyllische watervalletjes, houten bruggetjes en bankjes, mooie rotspartijen en natuurlijk vlinders.

Weg naar zee
Via de Henri Fernandesweg, een zijstraat van de Kwattaweg, kom je uit op de modderige kust van de Atlantische Oceaan. In de volksmond wordt de Henri Fernandesweg Weg naar Zee genoemd. Via Weg naar Zee kom je bij het oudste openlucht crematorium van Suriname, aangelegd in 1968. Door een particuliere organisatie werd ook een bedevaartsoord aangelegd voor streng gelovige Hindoes. Bij het bedevaartsoord staan een aantal reusachtige en indrukwekkende beelden van Hindoegoden. Het crematorium hebben wij overgeslagen.

Palmentuin
In hartje Paramaribo, achter het presidentieel paleis ligt een statig en oud park: de Palmentuin. Hier kun je wandelen onder de hoge koningspalmen. In de koloniale tijd was de Palmentuin een ontmoetingsplek voor verliefde zonen en dochters van plantage-eigenaren. Nu is de Palmentuin dé ontmoetingsplek voor iedereen in Paramaribo. Je vindt er, naast gigantische palmen, mooie bankjes, beeldjes en er is zelfs een speeltuintje. Als er feesten zijn staat het park vol met kraampjes en is het er erg gezellig. Aangeraden wordt om ‘s avonds de Palmentuin te vermijden, omdat er dan veel junks en zwervers rondlopen.

Fort Zeelandia
Fort Zeelandia ontstond in het begin van de 17e eeuw, toen de Nederlanders een handelsvestiging stichtten nabij het Indianendorp Parmirbo, het latere Paramaribo. Om de nederzetting te verdedigen werd een versterking aangelegd. De Engelsen veroverden deze in 1651 en noemden hem Fort Willoughby, naar Lord Willoughby. In 1667 veroverden de Zeeuwen onder leiding van Abraham Crijnssen Fort Zeelandia. Nadat in 1712 de Fransen onder leiding van de beruchte piraat Cassard een succesvolle aanval hadden uitgevoerd op een deel van de plantages rond Fort Zeelandia, werd op de rechteroever van de rivier een nieuw fort gebouwd, Fort Nieuw-Amsterdam. Fort Zeelandia heeft in de loop der jaren verschillende maatschappelijke doelen gekend. Het is achtereenvolgens een kazerne, gevangenis en museum geweest. Op 8 december 1982 was fort Zeelandia toneel van de meest tragische affaire uit de jonge zelfstandige geschiedenis van Suriname. Het leger heeft in 1980 een coup gepleegd waarover het volk in eerste instantie redelijk positief was maar de coup bleek weinig goeds te brengen. De belangrijkste critici van de coup, zakenmensen, journalisten en politici werden door het leger opgepakt en naar fort Zeelandia gebracht. Aldaar werden 15 mensen omgebracht. Een overlevende van deze politieke massamoord vertelt dat Desiré Bouterse eigenhandig enkele mensen heeft omgebracht na ze eerst gemarteld en vernederd te hebben. Sinds 1995 is in Fort Zeelandia het Surinaams Museum gevestigd.

Frans Guyana
een Frans overzees departement aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het is het grootste gebied van de Europese Unie buiten Europa. Het grenst in het westen aan Suriname en wordt verder omsloten door Brazilië. De bekendste plaats vanuit Suriname gezien is Saint-Laurent-du-Maroni. Deze plaats ligt ongeveer recht tegenover het in het oosten gelegen Surinaamse plaatsje Albina, over de Marowijne. Saint Laurent du Maroni is vooral bekend geworden door de verfilming van het boek Papillon. Saint-Laurent heeft als bijnaam Le Petit Paris vanwege de koloniale bouwstijl. De bagno (gevangenis) is bewaard gebleven. De stad is vanuit Suriname op twee manieren bereikbaar, legaal via een veerdienst of illegaal per korjaal vanuit Albina. Wij hebben gekozen voor de illegale oversteek, het moet natuurlijk wel een beetje spannend zijn. Voor de illegale oversteek koste ons heen en terug SRD 200,00. Vele malen goedkoper dan de legale oversteek want dan moet je weer een inreisvisum hebben om Suriname in te komen. Voor de oversteek hadden we voor Joey en Davey zwemvestjes gekocht. Veel Surinamers gaan via de illegale oversteek naar de markt in Saint-Laurent. De markt is niet veel bijzonders, veel van hetzelfde maar je moet het wel een keer gedaan hebben. Het is ook handig om kosteloos Euro’s te pinnen mocht je er dan toch zijn. Om even op en neer te gaan voor Euro’s is ook weer niet handig, de heenweg duurt ongeveer 2 uur met de auto en 10 minuutjes met de korjaal, de terugweg dus ook.

Naast de tripjes hebben wij genoten van het zwembad, veel van Paramaribo gezien, supermarkten bezocht, oliebollen en heel veel gebak gegeten. Een geslaagde vakantie welke voorbij is gevlogen. Wij genieten weer van de rust.

Groetjes vanuit Paramaribo!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.