Pagara

Hallo Nederland en omstreken,

Beetje bijgekomen van de feestdagen?

Vandaag de laatste werkdag van dit jaar en traditiegetrouw wordt een “pagara” afgestoken. Vroeger werd dit gedaan om de boze geesten te verjagen, tegenwoordig is het vooral voor de fun. De “pagara” welke afgestoken werd bij de ambassade had dit jaar een lengte van 50 meter en bestond uit 50.000 rotjes. Om jullie mee te laten genieten heb ik hieronder een filmpje geplaatst.

Oud en nieuw, Owru Yari vieren in Suriname dat is uitgaan op zijn best! Een heleboel mensen (lees iedereen) gaat de binnenstad van Paramaribo in waar een gigantische pagara estafette wordt gehouden. Pagara’s van honderden meters zijn geen uitzondering en worden dan achter elkaar door verschillende bedrijven afgeschoten. Overal is er muziek en er wordt uitbundig gefeest! De pagara estafette is van 14.00 – 18.00 uur, daarna gaat iedereen naar huis of naar familie om vaak pas op 1 januari weer tevoorschijn te komen.

Jan¬†en ik weten nog niet of wij zondagmiddag naar de stad gaan, je schijnt dan over de hoofden te kunnen lopen, dan heb ik het nog niet eens over de kruitdampen. Om jullie een indruk te geven heb ik een paar foto’s van internet geplukt.

Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling toe en alle goeds voor 2018.

Groetjes vanuit Paramaribo!

Geplaatst door Karin Zoutenbier op Vrijdag 29 december 2017