19th Ave New York, NY 95822, USA

Nederland?

Hallo Nederland en omstreken,

Hoe is het daar? Hier alles zijn gangetje.

Het is weer tijd voor een blog vanuit Paramaribo. Jan en ik zijn alweer 7 maanden in Suriname en het leven hier is ons gewoon geworden. We leven met de waan van de dag en genieten volop. In het begin ben je verbaasd over van alles en nog wat maar nu weet je al niet beter. 1x per maand gaan we naar Telesur, onze internet provider, om de internet- en telefoonrekening te betalen. Automatische incasso wordt hier afgeraden en overmaken blijkt ook niet handig. Wij betalen onze rekening dus aan het loket. Gelukkig kan dat ook op zaterdagen, geen gestres dus. “No Spang” zoals ze dat hier zeggen. Ik heb eerder al aangegeven dat pinnen met onze Nederlandse pinpas in winkels onmogelijk is, wij moeten al ons geld uit de muur tappen. Dat was in het begin heel erg wennen want je bent zo gewend aan het betalen met “plastic”. Op weg naar de winkel vraag ik onderweg al aan Jan hoeveel geld hij nog heeft, aan de hand van het aantal cash bepalen wij de route welke wij afleggen voor de boodschappen. Over het algemeen doen wij boodschappen in de drie grotere supermarkten welke hier aanwezig zijn. Niet voor de aanbiedingen maar bij de een verkopen ze dit en bij de ander weer dat. En bij de een is het brood lekker en bij de ander weer het beleg. Wij zijn er ook al aan gewend dat je vandaag volop keuze hebt en morgen bijna geen keuze. Wij hebben onze stijl van boodschappen doen, lekker tuttig met een lijstje, aangepast. Op ons lijstje staan alleen artikelen waarvan je weet dat het te verkrijgen is, denk aan deodorant, shampoo etc. Etenswaren schrijven wij al niet meer op, wij leven op dat moment met de artikelen welke aanwezig zijn, dat was best wel even wennen maar inmiddels weten wij niet beter en kunnen wij er om lachen. Wij hebben ook al de nodige “warungs” ontdekt waar je goedkoop en lekker eten kunt scoren. Veelal bestaat het eten uit Rijst, Nasi en Tjauw min en beperkte keuze uit vlees/kip/vis. Wij brengen variatie aan door verschillende soorten sambal te gebruiken, zo heb je toch steeds een andere smaak. Ook heel fijn is slagerij Stolk welke gelukkig niet ver bij ons vandaan zit. Onze favoriet bij slagerij Stolk zijn de Pittige gehaktballen en de stukjes rundvlees in marinade met ui en paprika. Gelukkig ook volop keuze in gebak. Er zijn een paar bakkerijen waar je gebak kunt kopen. En niet te vergeten elke dag verse oliebollen bij bakkerij Jord. Bakkerij Hollandia verkoopt ook oliebollen maar alleen het laatste weekend van de maand. En elke dag verse broodjes bij een Chinese supermarkt vlak bij ons huis, die zijn me toch lekker maar alleen pas vanaf 16.00 uur te verkrijgen. Wij vinden het dan ook helemaal geen probleem om ’s avonds een broodmaaltijd te eten.

Volgende week zondag komen Jantje, Samantha, Joey en Davey, zij blijven tweeëneenhalve week. Wij kijken er echt naar uit. Niet alleen naar hun komst, ik heb dan ook lekker drie weken vakantie. Met kleine kinderen kun je niet zo heel veel doen in Suriname. Gelukkig hebben wij een zwembadje in de tuin en zijn er toch wel genoeg winkels welke te vergelijken zijn met “AliExpress”, veel zooi voor weinig geld en van weinig kwaliteit. Het is wel leuk om in dat soort winkels rond te snuffelen, wat moet je anders. In mei gaan Jan en ik twee weken naar Nederland, wij hebben het zo kunnen plannen dat wij de eerste verjaardag van Davey erbij zijn. En in september komen Rick en Valerie voor bijna 3 weken deze kant op, ook dan heb ik verlof. De verlofuren welke ik vorig jaar niet heb kunnen opnemen komen nu dus mooi van pas. Helaas lukt het ons niet om in juni aanwezig te zijn bij het grote feest van de camping ter ere van het 50 jarig bestaan. Het was kiezen, of naar het feest op de camping of naar de eerste verjaardag van onze kleinzoon.

Het is alweer een tijdje geleden dat wij een dashcam hebben aangeschaft. Deze staat elke autorit aan maar…jawel er is een maar……ik vergeet steeds dat geheugenkaartje eruit te halen, gemaakte filmpjes worden dan overschreven. Ja ja, ik weet het, heel stom! Het uploaden van filmpjes duurt veel te lang, ik heb daarom wat screenshots gemaakt van de oudere filmpjes welke op mijn pc staan. Hopelijk krijgen jullie toch een beetje een indruk hoe het in onze omgeving eruit ziet. Vorig jaar zijn wij ook nog naar de oude suikerplantage in Mariënburg geweest. De suikerplantage is vervallen, de rondleiding krijg je van oud medewerkers die naast de plantage wonen. Wij hadden wat de rondleiding betreft veel geluk, een aardige man die onverstaanbaar vol trots vertelde over vroeger. Dan ook nog een walm uit zijn mond die ons deed vermoeden dat hij de koffie die dag had overgeslagen. Van de oude plantage heb ik ook een paar foto’s erbij gedaan.

Wij hebben ook een kijkje genomen bij White Beach in Domburg. Het is een opgespoten zandstrand gelegen aan de Suriname rivier. Je vindt hier Caribische hutten en grote palmbomen. Niet lullig bedoeld hoor maar die palmbomen vind je door heel Suriname maar dat terzijde. De aanblik van White Beach is als die van een Caribisch eiland. Het enige waaraan je kunt zien dat je je toch echt in Suriname bevindt, is de kleur van het water: niet zee blauw, maar tropisch bruin. De kleur van het water bij White Beach doet natuurlijk niets af aan het zwemgenot voor de avonturier. Bovendien heb je een schitterend uitzicht op het Surinaamse regenwoud aan de andere zijde van de rivier. Zwemmen in de Suriname rivier bij White Beach kan probleemloos zegt men. Om ongewenste vissen buiten te houden, is er een groot net gespannen in de rivier. Achter het net is meer dan genoeg ruimte om het luieren op het strand af te wisselen met een verkoelende duik in het heerlijke water van White Beach. Het recreatieoord White Beach, dat aan de Suriname rivier ligt, is populair bij toeristen en kent dus een afgesloten recreanten deel. In het verleden hebben meerdere zwemmers te maken gehad met de roofvissen die voorkomen in de Suriname rivier. Om deze tegen te houden is dus een speciaal net aangebracht maar bij een inspectie bleek een van de netten gescheurd te zijn waardoor de Piranha’s ongehinderd in het recreanten deel konden komen. Dus jullie begrijpen zeker wel waarom wij kiezen voor het zwembad in onze tuin. Ook van White Beach een paar foto’s.

Heel af en toe heb je het gevoel in Nederland te zijn. Zo zie je een vrachtauto van Miss Etam gasflessen uitladen bij een Chinese supermarkt. Dan zie je de Hema maar helaas niet “Echt Hema” maar gewoon een Chinese zaak waar ze kleding en schoenen verkopen wat dan weer wel “Echt” zooi is. Zo parkeer je voor een leeg winkelpand waar een bord JUMBO nog aan de gevel prijkt en zo zie je een glasauto van Duinkerke uit Scherpenzeel voor je rijden. Ook hiervan de foto’s toegevoegd.

Op het werk ook alles zijn gangetje. Ik heb leuke collega’s en er wordt veel gelachen, gezongen en zelfs gedanst bij het afscheid van een stagiaire. Die filmpjes heb je al eerder in een blog kunnen zien, zo krijgen jullie ook een beeld hoe de sfeer is op de ambassade!

Groetjes vanuit Paramaribo!


Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.