19th Ave New York, NY 95822, USA

Fijne feestdagen vanuit Paramaribo

Hallo Nederland en omstreken,

Hoe gaat ie daar? Hier alles onder controle met de feestdagen voor de deur.

Dat is lang geleden
Het is alweer een hele tijd geleden dat Jan en ik iets hebben laten horen, de laatste blog was augustus jl.. Wij leven nog hoor! Het klink lullig maar er valt niet echt veel te beleven in Suriname. Hiermee zeg ik niet dat wij het niet naar ons zin hebben, wij genieten nog steeds van dit gekke land met de “No Spang” mentaliteit. En toch is het gelukt om vlak voor de feestdagen weer wat onzinnigs te schrijven.

Afgelopen september zijn Rick en Valerie drie weken op bezoek geweest, jullie hebben vast wel de foto’s voorbij zien komen op Facebook. Wij hebben drie hele leuke weken gehad. Na het vertrek van Rick en Val ben ik min of meer opgezogen door het spel Zelda Breath of the Wild voor de Nintendo Switch. Een leuk spel waarmee ik de nodige uren zoet ben geweest. Het spel heb ik zo goed als uitgespeeld en nu ben ik weer bezig met Super Mario Odyssey, ook een heel leuk spel. Tussen de bedrijven door ben ik bezig geweest met het overzetten van onze blogwebsite, de blogs zijn verhuisd naar www.karinzoutenbier.nl

Wasmachine
Een half jaar gelezen hadden wij de tweedehands wasmachine laten maken, de vreugde was van korte duur want na een week wassen leek het wel of de motor eruit vloog. Wij hebben toen toch maar een nieuwe wasmachine gekocht. De nieuwe wasmachine, die wij nu een maand of vijf hebben,  is echt een kut ding. De machine wast en centrifugeert, doet het met koud en warm water maar dan heb je denk ik alles wel gehad. De machine heeft geen apart bakje voor wasverzachter en het klepje voor vloeibare wasmiddel is te onhandig om te gebruiken. De trommel draait ook niet echt rond maar het “wobbelt”, de trommel trilt dus.  Als je een broek opgevouwen in de was doet dan komt deze er weer net zo uit als dat je deze erin hebt gedaan. Met een beetje pech is de donkere was voorzien van witte zeepresten, dan kan je de was terug in de machine doen en weer het programma laten draaien maar nu zonder wasmiddel. Je kan ervoor kiezen om heel weinig wasmiddel te gebruiken tegen de witte zeepresten maar dan heb je ook niet echt het gevoel dat je kleding schoon wordt. De echte oplossing is de machine half vullen, een lang programma laten draaien en het waterniveau op het allerhoogst zetten. Ook weer iets om je niet druk over te maken, er zijn genoeg mensen die helemaal geen wasmachine hebben en alles op de hand moeten wassen. Zo zie je maar weer hoe vanzelfsprekend alles in Nederland is.

Brood
Een week of drie geleden alweer, Jan en ik gingen op vrijdagmiddag boodschappen doen in de hoop dat er vers brood zou liggen, niet dus! Bij de supermarkt lagen nog pistoletjes van een dag ervoor in dichtgeplakt plastic zakje. Die dingen voelen dan echt niet meer als pistoletje. Ook het gesneden brood ligt de hele dag, misschien al wel twee dagen, in een plastic zak te wachten op een koper. Wij besluiten om ons brood bij een andere supermarkt te halen. Nadat wij hebben afgerekend rijden wij naar de andere supermarkt en lopen gelijk richting broodafdeling. Er liggen nog zakken met zachte witte bollen, ingepakt drie dagen geleden en nog maar een dag houdbaar, dat moet ik niet.
Ik vraag aan de medewerker bij het brood of hij nog verse witte bollen heeft, dat heeft hij. Op mijn verzoek pakt hij vijf zakken met witte bollen, hij loopt naar de weegschaal en plakt prijsstickers op de zakken. Hij overhangt mij de zakken, blijken die zakken broodjes half ontdooid te zijn want het komt uit de vriezer. Min of meer afgebluft nemen wij toch die vijf zakken mee. Thuisgekomen controleer ik gelijk op internet of het kwaad kan om ontdooid brood nogmaals in te vriezen want ik heb altijd geleerd dat eenmaal ontdooid spul niet meer ingevroren mag worden. Wat een uitkomt is dat internet toch, op diverse sites lees ik dat brood gewoon weer ingevroren kan worden. Het is maar goed dat je heel veel niet weet. Wij eten dus blijkbaar al heel lang witte bollen die ontdooid zijn in de winkel, waarvan wij denken dat het verse witte bollen zijn en die vervolgens bij ons weer de vriezer in gaan. Het kan dus blijkbaar geen kwaad want wij hebben niets gemerkt en de broodjes waren en zijn nog steeds lekker. En dan moet je je ook voorstellen hoe dat gaat. Jan en ik kopen een zak broodjes om te proberen en dan blijken de broodjes heel lekker te zijn, ook nadat deze uit de vriezer komen. Wij blij dat we weer eens een ander soort broodje kunnen eten dan blijkt dat die zooi gewoon uit de vriezer komt. Zolang je het maar niet weet.

Kerstversiering
Ik gaf al aan dat er niet zo veel te beleven is in Suriname. Je kunt niet uitbundig shoppen zoals in Europa en kerstmarkten zijn er al helemaal niet. De woonkamer versieren met kerstversiering is er dan ook niet bij want wij zitten echt elke dag buiten, het heeft daarom geen zin om de woonkamer op te tuigen als kerstetalage. Dan zie ik op Facebook al jullie foto’s voorbijkomen van versierde woonkamers, de bezoeken aan kerstmarkten en dikke jassen. Het ziet er allemaal heel gezellig uit maar voorlopig missen wij het helemaal niet. Wij vieren kerst bij een temperatuur van 28 graden, buiten op ons terras met kerstboom.

Kerstinkopen
Wij zijn al een week of twee bezig inkopen te doen voor kerst en dat valt niet mee. Ik heb al eens aangegeven dat het doen van boodschappen niet vanzelfsprekend is. Je koopt wat de winkel te bieden heeft en dat wisselt heel erg. Wat eten betreft kan het zomaar zijn dat een product niet te verkrijgen is. Jan en ik vinden een prei schotel heel erg lekker, als het er al is dan is het prei uit de diepvriezer maar de laatste twee weken is er geen prei te vinden. Een uitgebreid kerstdiner zal hier dan ook niet op tafel komen. Er is voldoende chips, nootjes en snacks te vinden maar smeersels voor toastjes/stokbrood is wat lastiger, de houdbaarheidsdatum is het probleem. Een Nederlands feestbrood met spijs hebben wij wel kunnen scoren, met Nederlandse roomboter. Aan zo’n feestbrood en roomboter hangt wel een prijskaart maar dat mag de pret niet drukken. Morgen nog een laatste poging om te kijken wat de supermarkt te bieden heeft, ligt er niets bij wat onze voorkeur heeft dan is het wat het is, wij komen niet om van de honger. Er zijn genoeg mensen op de wereld die helemaal niets te eten hebben, zouden wij ons dan druk moeten maken over smeersels voor op toastjes/stokbrood?

Vanuit Paramaribo wensen wij jou en jouw familie hele fijne feestdagen toe, al dan niet met heel veel lekkers.

Tot de volgende blog!

kerstwens_2018

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.