19th Ave New York, NY 95822, USA

Autokeuring, -verzekering en meer…

Hallo Nederland en omstreken,

Hoe gaat het? Hier alles zijn gangetje.

Autokeuring
Jan en ik wonen alweer een jaar in Paramaribo, Suriname en dat betekent dat ook de auto alweer een jaar hier is, tijd voor de jaarlijkse (verplichte) autokeuring. Aangekomen bij het keuringsstation, of hoe dat ook mogen heten, ga ik naar de balie waar ik SRD 85,00 moet betalen, omgerekend is dat € 9,42 (negen euro en tweeënveertig cent). Met de kassabon in mijn hand loop ik richting keurmeester. Om de auto te laten keuren moet je een rijbewijs en nummerbewijs (kentekenbewijs) overleggen en natuurlijk de autosleutel want de keurmeester rijdt de auto naar binnen. De goede man vraagt waar de auto staat, ik wijs hem de auto aan, vervolgens neem ik plaats op een stoeltje. Ongeduldig als ik ben ga ik na twee minuten kijken waar de keurmeester blijft, de auto wordt toch niet buiten gekeurd? Het blijkt dat de keurmeester de auto niet aan de praat krijgt. Ik geef hem aanwijzingen hoe de auto te starten, ik loop achter hem aan weer de garage in. Daar aangekomen geef ik hem instructies hoe de verlichting van de auto aangaat en hoe het knipperlicht werkt. Na keuren van de verlichting neemt de keurmeester weer plaats in de auto om deze op een paar trilplaten te rijden, ook deze test wordt goed doorstaan. Dan volgt een inspectie aan de onderkant van de auto, ook deze test eindigt met een positief resultaat. Auto gekeurd in minder dan 15 minuten. Vervolgens duurt het nog zeker drie kwartier eer ik het keuringsrapport in ontvangst mag nemen. Het kenteken van de auto stond nog geregistreerd op een Toyota Prado en dat moest nog “even” omgezet worden. Dat het kenteken nog op de vorige auto stond is geen foutje, een collega heeft namelijk dezelfde ervaring.

 

 

 

 

 

Autoverzekering
De autoverzekering liep ook tegen het einde. Normaal gesproken ontvang je twee maanden voor afloop een bericht per post hierover, abnormaal ontvang je geen bericht. Ik was weer de gelukkige, geen post ontvangen. Bij mijn weten liep de huidige verzekering af op 17 augustus, dat was namelijk de datum van betalen op de polis. Het was mijn bedoeling na de autokeuring door te rijden naar het kantoor van de verzekering maar door de drukte was er geen parkeerplaats. Op de website van  zie ik dat het kantoor op werkdagen tot 15.00 uur geopend is. Ik bel om te vragen of er een andere betalingsmogelijkheid is, die is er maar dan moet wel alles in orde zijn. Op mijn polis blad staat als ingangsdatum 1 augustus 2017 en een niet bij mijn auto behorend kenteken. Het kenteken welke op de polis staat was van mijn tijdelijke kenteken, de medewerker heeft dat vorig jaar niet aangepast. De ingangsdatum welke op 17 augustus 2017 zou moeten staan stond op 1 augustus 2017, de auto was dus al twee weken niet meer verzekerd. Als de sodemieter ben ik alsnog de autoverzekering in orde gaan maken want onverzekerd rondrijden is niet mijn ding. Door de fouten op mijn polis moest ik wel langs bij het kantoor. Een kleine troost was dat de verzekering niet omhoog was gegaan. De auto voor een heel jaar WA verzekeren kost hier SRD 593,42  omgerekend is dat € 68,18.
De auto is verzekerd tot maximaal SRD 30.000,00 omgerekend € 3446,97.

Facetime
Niet dagelijks, niet wekelijks maar wel regelmatig hebben Jan en ik contact met Jantje, Samantha, Joey en Davey via Facetime. Het is altijd leuk om de twee kleintjes weer even gezien te hebben. Met Facetime ben je toch dichtbij al zitten wij ver weg. Genieten als Joey gek staat te doen, genieten hoe Davey zijn eerste stapjes zet. Samen voor de iPad met een ijsje. De iPhone met Facetime blijft een geweldige uitvinding.

Facetime
Joey en Davey

Heb ik weer
Tijdens onze korte vakantie afgelopen mei in Nederland, heb ik vijf broeken gescoord. Drie linnen broeken en twee broeken met een leuk printje. Helaas geen opruiming toen wij er waren en ook niet zo heel veel keus, je bent dan allang blij dat je toch nog geslaagd bent. Een van die luchtige broeken ligt alweer in de prullenbak omdat deze onherstelbaar gescheurd was. Ik hoor je al denken, die broek zal wel te strak hebben gezeten, nou nee hoor zeer zeker niet. Een broek waar je € 40,00 euro voor hebt betaald en waarmee je helaas niet even terug kunt. Dat is dus het nadeel van iets kopen tijdens je vakantie.

Broek    Broek    Broek

Chalet verkocht
Onze Chalet hadden wij aangehouden zodat Jantje en Samantha met de kleintjes ervan konden genieten. Vorig jaar zijn ze niet vaak naar de camping geweest vanwege de zwangerschap en de bevalling van Davey. Dit jaar was er ook niet veel tijd meer vanwege de verhuizing. Er zat dus niets anders op de chalet te verkopen want anders staat alles weg te rotten en dat is ook zo zonde. De chalet heeft drie weken te koop gestaan, niet zo raar want hij ging compleet met alles erop en eraan weg. Best raar dat je na zeker 45 jaar ineens campingloos bent. Als Jan en ik weer in Nederland gaan wonen dan gaan wij zeker terug naar Recreatiepark-Camping Ponderosa.

Caravan Caravan Caravan Caravan Caravan

Nog meer afscheid
Bij bakkerij Bakkersgilde kon je heerlijk gebak kopen. Er was niet zo heel veel keus maar voor ons ging het om de slagroomhoorn met chocola en de Victoriaschelp.  De slagroomhoorn was niet al te groot maar groot genoeg na een goede maaltijd. De Victoriaschelp was was groter, gevuld met bakkersroom, slagroom en voorzien van noten. Echt heerlijk en betaalbaar gebak. En dan ineens is de zaak opgedoekt, weg, foetsie. Weg lekkere slagroomhoorn, weg Victoriaschelp. Wij balen er van maar het is niet het einde van de wereld. Als alternatief elke maand oliebollen bij Hollandia of een heerlijk slagroomtaartje bij Jord. Wij zullen het moeten doen met de foto van de Victoriaschelp.

Gebakje
Victoriaschelp

Winterkost
Het is altijd warm in Suriname en al helemaal in deze periode van het jaar, de temperatuur loopt overdag op tot een graad of 34. Ik heb er nooit aan moeten denken om bij warm weer erwtensoep te eten. Toch hebben Jan en ik vorige week genoten van een kom erwtensoep met rookworst en stokbrood. Best raar om bij een temperatuur van 34 graden winterkost te eten. Het beviel ons goed, aankomende week gaan we nog maar een keer erwtensoep eten.

Snert

Gezellig
Je zou bijna vergeten dat wij in Suriname zijn omdat ik hier werk. Op het werk ben ik echt elke dag druk bezig, ik heb het prima naar mijn zin met leuke, gezellige collega’s. Ik krijg veel aanloop van collega’s die niet voor mij komen maar voor de pot snoep en/of de koektrommel. Heel af en toe wordt een bezoek ook wel gecombineerd met een vraag vanwege een probleem welke ik dan moet oplossen. Of iemand komt een snoepje halen, vergeet te melden dat hij/zij een probleem heeft om vervolgens nog een keer terug te komen. Een snoeppot op de kamer zorgt altijd voor aanloop.

 

 

 

 


Aardbeving Venezuela

Afgelopen woensdag (22-08-2018) is Venezuela getroffen door een aardbeving, deze aardbeving was zelfs te voelen in Suriname. Zelfs in Paramaribo is de aardbeving gevoeld. Jan en ik zitten samen op het terras zoals altijd. Ik ben bezig met een website en Jan hangt in de relaxmodus op twee stoelen. Op een gegeven moment zeg ik tegen Jan dat het lijkt alsof mijn stoel trilt, ook mijn benen trillen. Jan voelt niets en ik weet niet wat er is, het voelt raar en zeker als je de enige bent die iets voelt. Na zeker 40 seconden is het trillen voorbij, ik ben echt opgelucht want ik dacht dat ik niet goed werd al voelde ik me kiplekker. Wij schenken er verder geen aandacht meer aan en genieten van onze koffie. Een paar uur later lees ik op een Facebook van de lokale krant dat er een aardbeving is geweest in Venezuela. Ik vroeg aan Jan of hij nog wist hoe laat ik het aangaf van het trillen, dat zou rond 18.30 uur zijn geweest. Het tijdstip van mijn trilervaring blijkt overeen te komen met het tijdstip van de aardbeving. Ik ben best nuchter maar doordat er overal op Facebook berichten voorbij kwamen dat de trillingen tot in Suriname gevoeld waren kon ik niets anders bedenken dat mijn trilervaring daarmee te maken had. Ik vond dit al echt eng om te ervaren, ook omdat je niet weet wat er met je gebeurt op dat moment. Hoe moeten de mensen het niet ervaren hebben op Lombok en in Venezuela zelf. De kracht is daar nog veel heftiger. Voor de ambassade staat een boom waarvan de grond los is gekomen, de bewaking stelt een collega in kennis. Samen gaan we een kijkje nemen bij de boom en ik maak foto’s van de grond. Een paar uur later viel de boom om, gelukkig de goede kant op.

Aardbeving Aardbeving Aardbeving

 

 

 

 

 

Bijna vakantie
Over twee weken hebben wij weer drie weken vakantie. Wij kijken hier echt naar uit want Rick en Valerie komen hier naar toe voor bijna drie weken. Leuk om samen met hun uitstapjes te maken, uit eten te gaan en te shoppen in de winkels waar je toch niet veel soeps kunt kopen. Leuk ook omdat Jan dan zijn Nintendo Switch krijgt met Zelda.
Een leuk vooruitzicht dus.

Groetjes vanuit Paramaribo!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.